Bu Blogda Ara

7 Kasım 2016 Pazartesi

BİR KÜÇÜK SİNEK KUŞU...

Çok uzun yıllar önce Turgutreis’te seramiğe ilk başladığım yıllarda, sembolizme olan ilgim sonucu Kızılderili kültüründe yer alan ve özel anlamları olan hayvanlar ve şekillerle ilgilenmiştim. 

Kızılderili Bilgeliği serisinden
O dönemde sinek kuşları özellikle bana ilginç gelmişti. 10 yıl öncesinin internette bilgi edinme imkanlarıyla, hakkında pek çok şey okumuş ve o minicik bedenleriyle gayet huzurlu olan sinek kuşlarının, kendi bölgelerine yuvalarına bir saldırı sözkonusu olduğunda amansız birer savaşçıya dönüşmelerini ve adeta bir kartalın yüreğiyle savunmalarını müthiş bulmuştum. 
Kızılderili yerlilerin kullandığı şekli kolye olarak tasarlayıp sadece 2 adet yapmıştım, şu anda kimdeler hiç hatırlamıyorum.

Sadece Amerika kıtasında bulunan sinek kuşlarının boyları 6-7cm kadar, ağırlıklarıysa, inanılır gibi değil ama sadece 1,95gr, 2 gr bile değil yani. 



Ağırlıklı olarak çiçek nektarıyla besleniyorlar, özellikle kırmızı çiçekleri çok seviyorlar, uzun ince gagaları sayesinde dar ağızlı çiçeklerin polenlerini taşımakta önemli rol oynuyorlar. 
Parlak tüylere ve gösterişli bir yapıya sahipler. Bu kuşlar sadece kanatlarını saniyede 50/80 kez çırpmakla kalmayıp, aynı zamanda gelen rüzgara ve hava akımına karşı da dengesini sağlayarak havada asılı kalabilmekteler. 
Yine özel yetenekleri sayesinde rahat bir şekilde geriye doğru uçabilmekte ve dikine hızlı hareket edebilmekteler. Üstelik saatte 90 kilometreyi aşan bir sürati yakalayabiliyorlar. Ayrıca sabit bir şekilde sırtüstü ve yan durarak çiçeklerden nektar toplamak, inişe geçmişken U dönüşü ile tekrar yükselerek pike yapma gibi farklı yeteneklere de sahipler. İzlerken biz sersemsepelek oluruz kesin, ama onlara bişeycik olmuyor J


Kanatlarını hızlıca çırpmaları, insanın ağzı kapalıyken ses çıkartmaya çalışmasına benzer bir sestir. Bu yüzden İngilizce'de "hummingbird" (hımlayan kuş) ismini almıştır.
Bunlar sinek kuşlarının fiziksel özellikleri…



                                                                               ♥ 

Turgutreis zamanlarından sonra aradan yıllar geçti. Geçen yazbaşı Amerika’da yaşayan can arkadaşım Banum, İstanbul’a gelmeden önce bahçede sinek kuşları gördüğünden bahsetti, hatta o inanılmaz hızdaki kanat çırpışlarına rağmen birkaç kare fotoğraf yakalamayı bile başarmıştı.

Banu'nun Tulsa'da çektiği fotoğraf
Bunun üzerine ona sinek kuşları hakkında zamanında öğrendiklerimi anlattım. Hatta biraz daha okuyunca çok daha ilginç bilgilere de ulaştım.
Kızılderili sembolizminde barış, sevgi ve mutluluğu ifade ederken, bağlılık, kalıcılık, sonsuzluk ve yaşam döngülerini tasvir ederek hep bir çift olarak resmedilmişler. Yerli Amerikalılar uzun av gezileri ya da başka köylere, bölgelere seyahat etmek gibi önemli olayların öncesinde sinek kuşu görmenin uğur ve iyi şans getirdiğine inanıyorlarmış. Onlara göre ruhsal yardımcıların ve rehberlerin dünya üzerindeki fiziksel anlamda temsilcileriymişler.
Açıkçası bu bilgi kıtalararası uçak yolculuklarından pek de haz etmeyen arkadaşıma moral olmuştu. Bize doğa ile ilişkimizi korumanın değerini hatırlatmış mutlu etmişti.


Yaz geçti, sonbahar geldi...
Sinek kuşu bir kez daha karşıma çıktı...
Hem de başrolde, bir şiir kitabının kapak resmi olarak !


“…bir şiiri henüz yazılmadan önce bilmek...
henüz ilhamı gelmeden, zihne inmeden...
hayatın satır aralarında saklıyken...
bu kitabın yaratım yolculuğunda şahit olduklarım bunlar...”


Böyle yazmıştım arkadaşım Hatice Kara Sıvacı’nın şiir kitabının imza gününü duyururken… Bu devirde şiir kitabı yayınlamak, hem de daha önce yayınlanmış hiçbir eserin yokken, “piyasada” adın duyulmamışken… deli işi, demiştir belki bazıları… sanırım bu da sinek kuşunun özelliklerindendi…

Gergedan Kitabevi imza günü

Bağımsız bir ruh olarak yaşamdan keyif almak, daha çok an’da bulunmak, olumsuzlukları kaldırarak hayata neşe katmak, kolayca uyum sağlamak, uzun mesafeleri yorulmaksızın kat etme yeteneğine sahip olmak… Bunlar Hatice’ye sadece şiirlerini yazarken değil, yayınlanma aşamasına getirene kadar da çok destek olan özelliklerdi.

Tüm bu karşılaşmaların ardından durup düşündüğümde, herşeyin olduğu gibi bu narin küçük kuşların da dış görünüşlerinin ardında taşıdıkları içrek bilgi içimi ısıttı.
Bu bağlamda çeşitli kaynaklarda okuduğum farklı bilgileri de derlemek istedim.



Sinek kuşlarının Şamanizm’de de bizlere mutlak şekilde yardım ve yol göstericilik etmek için bizi bulduklarına inanılır. Hayvan dostlarımız, bizlerden yüzbinlerce yıl öncesinden beri bu dünyadaki varlıklarını sürdürüyorlar ve doğal yaşama hakimdirler.. Doğanın ruhu bazı hayvanları bize yönlendirir ki ondan öğrenmemiz gerekenleri öğrenelim. O yüzden bazı hayvanlara kendimizi daha yakın hissederiz ya da kendimizi onlarla özdeşleştiririz.



Şamanizmde inanç tarihi öncesinden beri var olan bu olguya, kutsal hayvanlar, erk hayvanları adı veriliyor.
Evrendeki her varlık, rüzgar, nehir, bitkiler ve hayvanlar, eğer bu farkındalığa ulaşırsak bizim öğretmenlerimiz, rehberlerimiz olabilirler. Evren, bizimle hayvan ruhları / özleri yoluyla irtibat kurabilir ve öğretebilir. 




Böylelikle hayvan rehberlerimiz, kendimizi yaratılışımızı daha iyi anlayabilmemize, neyi, neden yapmış olduğumuzu daha iyi fark edebilmemize ve gerçeğimizi keşfederek, hayatımızı kendimize özgü şekilde yaratmamıza yardımcı olurlar.



Laural Virtues Wauters


Enerji çalışmalarında sinek kuşu, 3.çakramız olan solar plexus (güneş sinirağı) çakrasını sembolize ediyor. Üzerimizde parlayan ebedi güneş ışığı kadar, bizi besleyen içsel sonsuz ışığı da temsil ediyor. Hayatı kutsal bir masal olarak görerek hayalgücümüzü tetikliyor.



Sinek kuşları bize yaşamlarımızı cesaret, kararlılık ve sevinç ile dönüştürürken imkansızın mümkün olduğunu söylüyor. Ruhumuzun hikayesini yeniden yazmak için hayatımıza tatlılık ve güç getiriyor. Bunun ruhumuzun gerçek amacı ile yeniden bağlantıya geçerek engellerin üstesinden gelmeye dair bir yolculuk olduğunu hatırlatıyor.




♥ 

Let love rule…


Adetimiz olduğu üzere bir şarkı dinleyerek bitirelim mi J













14 yorum:

  1. İrem ciğim, sinek kuşları ile haşır neşirim bu aralar ve karşıma çıktın:) Çok güzel yazmışsın teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Fulya Saraçoğlu25 Ocak 2021 17:41

    İrem ciğim, sinek kuşları ile haşır neşirim bu aralar ve karşıma çıktın:) Çok güzel yazmışsın teşekkürler Fulya Tutal Saraçoğlu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem beğenmene hem de yorum yazmana çok sevindim :) çok sevgiler...

      Sil
  3. İrem Hanım harika ve aydınlatıcı paylaşımınız için çok teşekkürler, sevgiler🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlmiye Hanım, bunca yıl sonra bu yazının bulunup okunmuş olması beni çok mutlu etti🕊. Yorumunuz için ben teşekkür ediyorum... çok sevgiler, selamlar🌻

      Sil
  4. Bu anlamlı bilgiler için teşekkürler🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyup beğenmenize sevindim, selamlar 😊

      Sil
    2. Sinek kuşu ile bilgiler çok az. Yazınızı keyifle okudum, bilgilendim. Teşekkür ederim.

      Sil
    3. Beğenmenize çok sevindim🙏 Dünyanın sadece insana ait olmadığını hatırlatan küçücük ve çok özel canlılar onlar☺️

      Sil
  5. Çok güzel yazmışsınız.. teşekkürler ❤️🙏🤗

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir yazı emeğinize sağlık 🙏🏼

    YanıtlaSil