Bu Blogda Ara

25 Kasım 2020 Çarşamba

TACİ HALA KEKİ

 

Eski dostlukların hali çok başka oluyor. Zamanı ve mekanı aşan bir yürek birliği... Evde bizim lise son öğrencisi delikanlının öğretmen ile dersleri başladığında, dağarcığımda olan birkaç tariften sonra tıkanınca üniversite yıllarından bugüne gelen arkadaşlarıma bir sorayım dedim. İyi ki sormuşum, çok pratik ve her mevsime uyarlanabilen nefis bir tarif geldi. Fakültenin ilk yıllarında İstanbul'da halasında kalan arkadaşım Aslıhan'dan: Taci Hala Keki !

Bayılıyorum tarifleri kişilerin isimleriyle kaydetmeye; anmaya, aramaya vesile oluyor. Taciser Halamız artık aramızda değil, ama kekiyle hala bizlerle...

💜

Tarifimiz şöyle...

MALZEMELER:

* 3 yumurta

* 1 su bardağı toz şeker

* yarım çay bardağı sıvı yağ

* 1,5 su bardağı un

* 1 paket kabartma tozu 

* 1 paket vanilya

* Elma, armut, şeftali (3-4 adet), mürdüm eriği (10-12 adet), vişne (yarım kg) gibi meyvelerden hangisini isterseniz.

💜

Yumurtayı, şekeri ve sıvı yağı, şeker eriyene kadar çırpıyoruz.

Unu, vanilyayı ve kabartma tozunu elekten geçirerek ekliyoruz ve karışımı hazırlıyoruz.

Ben bu tarifi standart çapta, kelepçeli kek kalıbında yaptım.

Kalıbın tabanına pişirme kağıdı koyup kelepçesini kıstırdım.

Kalıbın kenar iç yüzeyini yağladım ve karışımı öyle döktüm.

Üzerine meyvelerimizi diziyoruz. Mürdüm eriği ise, 1 tanesini uzunlamasına 6 parçaya keserek, elma armut gibi meyveler ise, yine ince dilimlere ayırarak hazırlıyoruz. Elma ve armuta tarçın çok yakışıyor. Önce bir kasede üzerlerine tarçın serpip karıştırıp, öyle dizme işine geçebiliriz.

Mümkün olduğunca sık sık dizelim, çünkü kek kabardığında meyvelerin araları açılıyor.

Fotoğrafta göreceğiniz gibi meyvelerin üzerine 1,5 yemek kaşığı şeker serptim, ancak daha sonra yaptıklarımda serpmediğim halde çok güzel oldu. Bence ekstra şekere gerek yok, ama fotoğrafta görüldüğü için söylemek istedim.

180 dereceye ısıtılmış fırında, 30 dakika pişiriyoruz.

Fırından çıkınca biraz ılınmasını bekliyoruz ve  kalıbın kelepçesini açarak çıkarıyoruz.

Netice bu şekilde😊 Arzu ederseniz pudra şekeri serperek süsleyebilirsiniz, size kalmış... 
bir top kaymaklı dondurma ile de şahane olacağına eminim😉

Tart kadar sert değil, kek kadar pofidik değil, tam ayarında çok lezzetli bir meyveli kek... Eğer meyvesi daha yoğun isterim derseniz, o zaman aynı ölçüdeki malzemeyi kullanarak, büyük boy kare borcamda da pişirebilirsiniz. Karışımı dökmeden önce borcamı biraz yağlıyoruz. Bu durumda yüzey köşeli olduğundan daha fazla meyve koyabiliyoruz. 



İlk seferden itibaren çok sevdiğimiz bu kek, o dönem denk gelen bir doğumgünü kutlamasında pasta olarak bile göz doldurdu. Bu tarifi ilk kez ekim ayında yaptığım için mürdüm eriği ile başladım, armut ile devam ettim. Şimdi önümüz kış. Henüz denemedim ama ince dilimlenmiş ayva ile de güzel olabileceğini düşünüyorum. Farklı meyvelerle denediğimde yazarım yine. 
💜
İnsanın evinde ocağının yanması ne kadar değerli... 
Birşey pişirirken içine sadece tarifteki malzemeleri  değil, 
o anki duygu ve düşüncelerini, hatta yumuşak bakışlarını da koyuyorsun... 
Sevdiklerimizin karnını pişirdiklerimizle doyururken, 
sevgimizi de bünyelerine ulaştırmanın güzel bir yolu...
💜
Ellerimizin lezzeti, sofralarımızın bereketi bol olsun...
Sevgiyle pişirelim, sağlıkla yiyelim...
💜
Tarifi denerken dinlemek için müzik önerisi🎵
Cenk Erdoğan'ın "Arıyorum Hala" albümünden, "Ova"...
Ağrı, Doğu Beyazıt'ın 2.250 metre yükseklikteki cenneti, 
Balık Gölü'ndeki Bezirhane köyünden manzaralarla...  


💜

let love rule...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder