Bu Blogda Ara

22 Şubat 2017 Çarşamba

SUADİYE SANAT ATÖLYELERİ... II.Bölüm...



4 No.lu dükkan Rengarenk
İsmi gibi rengarenk bir dükkan burası…
Ahşap boyamadan takı tasarımına, çiniden deri işlerine, geniş bir yelpazede birbirinden cici ürünler yapıyorlar, sergiliyorlar ve kurslar veriyorlar.
Sahibi Deniz Tunalı ile güzel sohbet etme fırsatı buldum. Sanat eğitimi almış olmasa da, yaratıcılığın insanın nasıl da içinde saklı durduğunu ve bir gün bir yerde ortaya çıkmak, kendini dışa vurmak için beklediğini söyledi. Kendisi de hem öğreten hem öğrenen bir insan olan Deniz Hanım, kurslarda öğrenciler yaratıcılıklarını keşfederken birarada olmaktan ne kadar mutlu olduğunu anlattı.



5 No.lu dükkan Geleneksel Sanatlar Atölyesi
Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı, Tezhip Minyatür Bölümü’nde lisans…

Mimar Sinan Üniversitesi, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü, Osmanlı Dönemi Tezhip Sanatı’nda Barok Rokoko Üslubu konulu yüksek lisans tezi…

Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı, Türk İslam sanatları programında, 17.yy. Osmanlı Kuran-ı Kerim Tezhip Tasarımları konusunda yüksek lisans…

Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde minyatür dersleri vermek…
Japon resim sanatı sumi-e üzerine yapılan çalışmalar…
Tezhip-minyatür sanatını, Japon sanatının estetiği ve teknikleri ile birleştiren eserler…
Sanata adanmış, sanatla yoğrulmuş bir ömür: Mebruke Tuncel...

1976-77 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Ev Ekonomisi bölümünde okurken, dönemin şartlarından dolayı eğitimini yarım bırakmak zorunda kalmış. Evlenip çocuk sahibi olduğu zamanları, "Bebeğimi ayağımda sallarken, bir yandan da resmini yapardım." diyerek anlatıyor. Hatta o dönemde mutfak tezgahına çıkardığı domates ve biberlerin kesme tahtası üzerindeki halini resmetmeye dalınca akşam yemeğini hazırlamayı unutacak kadar sanat sevgisini hayatından hiç çıkarmadan yaşıyor.
Sanat eğitimi almaya, ancak 34 yaşında başlamış. “Hiçbir zaman ‘bu yaşta olmaz’ diyerek kendimi sanattan koparmadım; resme ve sanata olan aşkımı, profesyonel bir kariyer olarak sürdürebilmek için, çocuklarımı büyüttükten sonra lisans eğitimime başladım” diye ifade ediyor.


Bu yoğun eğitim sayesinde minyatür, tezhip, pastel ve sumi-e gibi, oldukça detaylı ve yoğun çalışma gerektiren resim tekniğini eserlerinde büyük bir titizlikle kullanıyor. Her teknik, esas branşı olan minyatüre büyük katkı sağlamış. Bu üç resim dalının, aynı konuya olan farklı bakış açıları ve kendilerine özgü farklı uygulanış biçimleri sanatçıyı çok etkilemiş.
40 yıllık Suadiyeli olan sanatçı, "bildiğini öğretmenin ve aktarmanın ilahi bir görev olduğuna
inanıyorum" diyerek, şimdi çalışmalarına Suadiye Sanatçılar Sokağı’nda sürdürüyor ve aynı zamanda burada özel derslerine devam ediyor.
25 Şubat - 3 Mart 2017 tarihleri arasında, CKM'de, Japon Sanat Merkezi'nin düzenlediği  Japon Kültür Festivali'ne katılıyor. 

http://mebruketuncel.com/
http://japonsanat.com/

6 No.lu dükkan Atelier by Fulya Okbay, Resim Atölyesi
“Sanat iyileştirir” düşüncesini merkezinde tutan Fulya Okbay, Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü mezunu ve aynı üniversitede yüksek lisansını yapıyor. Atölyesinde çocuklara ve yetişkinlere resim dersleri veriyor. “Buranın böyle olacağı ve burada sanat atölyemin olacağı hiç aklıma gelmezdi. Burayı mart ayında gördüğümde çok etkilenmiştim. Sonra da dükkanımı kiralamak nasip oldu. Kadıköy’ün böyle bir yere sahip olması bence büyük bir şans, hem Kadıköylüler hem de biz sanatçılar için. Sanat konuşuluyor, yapılıyor. Sabah geliyorum, evimle ilgilenir gibi ilgileniyorum, akşam saatlerine kadar burada çalışıyorum. Burası benim çok mutlu ve huzurlu olduğum, sanatımı icra etmem konusunda hem ortamın hem de yaşadığım mekanın bana güç verdiği bir yer.” diye anlatıyor.
Instagram: atelierbyfulyaokbay

7 No.lu dükkan Seval Şahin Heykel Atölyesi
Suadiye Sanat Sokağı’nda önceden tanıştığım iki sanatçıdan biri Seval Şahin.
Karakteristik duruşuyla tanınan ve böbrek yetmezliğinden 1 Ağustos’ta ölen,  tüm Ziverbey’in sevgili kedisi Tombili’nin heykelinin açılışında tanışmıştık. Tombili’yi ölümsüzleştiren heykelin yapılması için düzenlenen kampanyaya 17 bin imza atılmıştı. Hayvansever bir heykeltıraş olan Seval Şahin tarafından gönüllü olarak yapılan heykel, ekim ayında tamamlanmıştı. Tombili’nin heykelinin açılışı 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde yapılmış ve çok sayıda mahalle sakini katılmıştı. Biz de arkadaşım Görkem’le beraber gitmiştik hatta.


Ben her ne kadar burada dükkanları sırayla anlatıyor olsam da, aslında sokağa girer girmez ilk gittiğim atölye Seval Şahin’inki oldu. Vitrinde yan gelmiş yatan Tombili’nin alçı kalıbı beni karşıladı 😻
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu ve aynı üniversitede yüksek lisansını tamamlayan Şahin’le sokağın hikayesini konuştuk.
Sonbaharda açıldığı ve ilk ayları kış mevsimine gelmesine rağmen çok ilgi gördüklerini, insanların yavaş yavaş müdavim haline gelmeye başladıklarını anlattı. Baharda havaların ısınmasıyla, sokağa açılacaklarını, açık havada atölye çalışmaları düzenleyeceklerini de ekledi.


Bu arada cumartesi ve pazar günleri sokak sergileri yaparak bir sanat pazarı oluşturmaya da başlamışlar bile. Sanat yapmak değil sanatı yaşamak, yaşamı sanata ve sanatı yaşama katmak istediklerini söyledi.

Instagram: sevalsahinheykelatolyesi


8 No.lu dükkan Atölye 1040
Suadiye Sanat Sokağı’nda daha önceden tanıştığım diğer sanatçıysa Eren Kalender, Mimar Sinan Üniversitesi mezunu bir seramik sanatçısı.

Ben bundan 5 sene önce evde yaptığım seramik kolyelerimi pişirmek için fırın arayışı içindeyken tanışmıştık kendisiyle. Rafları binbir suratlı bir sürü baykuş heykelcikleriyle
dolu, son derece keyifli atölyesinde çocuklara ve yetişkinlere dersler veriyordu.
Yıllar sonra tekrar karşılaşmak, hala seramiğin çamurun içinde olmak çok büyük mutluluk tabi. Şimdi yeni atölyesinde eşiyle birlikte seramik ve cam çalışmalarına ve derslerine devam ediyorlar. Bu fotoğrafları çektiğim ve sohbet ettiğimiz gün, son derece keyifli, neşeli bir atölye çalışması içindeydiler. Benim ahşap baskıdan arkadaşım Nuray’ın da geçmişte Eren Kalender’in öğrencisi olduğunu öğrenmekten ayrıca çok mutlu oldum.
Instagram: atolye1040

9. No.lu dükkan Dega Cam Atölyesi
Gamze Haberal 1990 senesinde İnci Eviner’le başladığı desen çalışmalarını, daha sonra Şule Ulusoy,
Hasan Kavruk ve Ünsal Toker ile yağlıboya çalışmaları olarak sürdürmüş. 96 yılında açtığı Dega Sanat Galerisi’nde profesyonel galericilikle birlikte resim çalışmalarına da devam etmiş. 2008 yılında resmin yanında cam çalışmaya da başlamış.

Kendi atölyesinde cam sanatçısı Ebru Susamcıoğlu ile birlikte uzun süre kalıpla şekillendirme ve pate de verre teknikleri üzerinde yoğunlaşmış.
Yazıyı hazırlarken nasıl bir teknik bu acaba diye merak ettim. İlgilenenler mutlaka internette pate de verre olarak arasın, çok çok güzel çalışmalar var.
Halen atölyesinde kendi çalışmalarına devam ederken, çocuklara ve yetişkinlere de dersler veriyor.
Gamze Haberal bu semtte yaşıyor, burada büyümüş. Mekanın eskiden ne kadar bakımsız olduğundan bahsediyor ve şu anki haline dönüşmesinin verdiği mutluluğu anlatıyor. “Burası açık bir akademi gibi olacak. Sanat dallarının birarada olduğu, insanların gezip göreceği, rahatça oturabileceği, çalışmalara katılabileceği, cıvıl cıvıl bir yer yapmaya çalışıyoruz.” diyor.

http://www.degasanat.com/
Instagram: dega_cam_atolyesi


   


Sinerji, bir madde ya da sistemin 
başka bir madde ya da sistemle birleştiğinde,
etkinin ikisinin etki gücünün toplamından fazla olması durumudur. 
İş Birliği neticesinde ortaya çıkan artı faydaların ortaya çıkma heyecanına 
ve işbirliği ruhuna sinerji demekteyiz. 
Sinerjiyi ortaya çıkartan faktörler olarak üretken olmak, 
iş bitirme heyecanı taşımak, birlikte hareket etme gösterilebilir. 
Bu faktörler neticesinde bir araya gelmiş kişilerin 
ortaya çıkarttığı işin meydana getirdiği katma değer iş bitiminde sinerji faktörü olarak ortaya çıkar.
Suadiye Sanat Sokağı’na adım attığım andan itibaren bu duyguyu çok net hissettim, 
evet burada sinerji vardı.
Önümüzdeki bahar çok ama çok güzel geçecek. 
Bakın ilk cemre de düştü, artık geriye dönüş yok 😊

Facebook: https://www.facebook.com/suadiyesanatatolyeleri/
Instagram: suadiyesanatatolyeleri





   Let love rule...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder