Bu Blogda Ara

16 Aralık 2020 Çarşamba

KEK (ama sadece kek değil😉)


Yazının başlığı sadece ve kısaca kek... Ama o üç harfin arasında neler neler olduğunu nasıl anlatsam... Hayatımın her dönemini nasıl farklı farklı detaylarla yaşadıysam, bu kek de yıllar içinde farklı farklı malzemeler eklenerek yeni yüzleriyle yeni lezzetleriyle ikram edildi... 

Bu tarifi ilk öğrendiğimde 17-18 yaşlarımdaydım. '80lerin Kumburgaz'ındaki yaz günlerinde bazen peşpeşe iki çeşidini fırına atardım... Keksever arkadaşlarım bahçede o miss kokunun gelmesini beklerlerdi. Normal şartlarda çıktığında biraz dinlendirip ılınmasını beklemek gerekirken, israrlara dayanamayarak sıcak sıcak dilimleyip götürürdüm aşağı. Sanırım bir daha hiç, o kadar sıcak keki üfleye üfleye ama yine de hızla midesine indiren arkadaşlarım olmadı😄 İyi ki bol bol yapmışım...

Sonrasında akşamüstü çaylarında, annanemin balkonunda, iş hayatında, doğumgünlerinde, herkesin birşeyler yapıp getirdiği küçük kutlamalarda yapılan bir tarif oldu bu.

Ve şimdi de YKSye hazırlanan öğrenci ve gelen öğretmenlere... 📐📓📚💯

💝

MALZEMELER :

* 3 yumurta

* 1 su bardağı şeker (standart 200 ml su bardağı)

* 1 su bardağı süt

* 1 su bardağı sıvıyağ

* 1 yemek kaşığı yoğurt

* 3 bardak un

* 1 paket vanilya

* 1 paket kabartma tozu


Fırınımızı 180 derecede ısınmaya bırakıyoruz.

Önce şeker ve yumurtaları, şeker eriyene kadar çırpıyoruz. 

Sonra un hariç diğer malzemeleri teker teker ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. 

Son olarak elenmiş unu, vanilyayı ve kabartma tozunu yavaş yavaş ekleyerek kekimizin harcını tamamlıyoruz ve kek kalıbımıza alıyoruz. Kalıbımızın çeşidine göre yağlama veya yağlamama durumu olabilir.

Hazır ısınmış fırınımıza koyup, kapağını açmadan 45 dakika pişiriyoruz.

Bu sürenin sonunda kekimize kuru bir bıçak batırıyoruz, çıkardığımızda bıçak kuru ise kek pişmiş demektir. Yok eğer biraz ıslaksa, yani üzerine kek harcı bulaşmışsa bir 5 dakika kadar daha fırında tutup tekrar bakıyoruz.

Fırından çıkardıktan sonra biraz dinlendirip ılınmasını bekliyoruz ve kalıptan çıkarıyoruz.

💝

Bu temel tarifi kullanarak istediğimiz ekstra malzemelerle farklı kekler yapabiliriz :

Kek harcının içine en son.......⇒

* 1 limon ve/veya 1 portakal kabuğu rendeleyerek 🍋🍊

* biraz kırık fındık ve kuru üzüm koyarak (kuru üzümleri kekin dibine çökmemesi için hafifçe unluyoruz) 🍇

* damla çikolata serperek🍫

* 2 çay kaşığı toz zencefil ve 2 çay kaşığı tarçın karıştırarak 

* 3 orta boy havuç rendesi, bolca kırık ceviz ve 1 yemek kaşığı tarçın karıştırarak🥕

* kek harcının yarısını kalıba döktükten sonra, kalan yarısını yarım çay bardağı kakao ile karıştırıp üstüne dökerek... 

herbiri birbirinden farklı lezzetler elde edebiliriz. Kakaolu kısmı sadenin üzerine döktükten sonra çatalla hafif hafif aralara batarak içlere geçmesini sağlarsak, kestiğimizde içi şekilli dilimlerimiz olur.

💝

İlerleyen yaşlarla beraber hayatta bazı şeylerin nasıl sırasını beklediğini gördükçe...  istediğimiz bir şeylerin olması için, bazen önce başka şeylerin olması gerektiğini anladıkça...  herşeyin bizler için nasıl hazırlandığını ve kaderin ağlarını nasıl örüp, zamanın nasıl denk getirerek karşımıza çıkardığına defalarca ve defalarca şahit oldukça... ve farklı bir gözle bakınca... 

gördüm ki, evet önce şekerin yumurta ile eriyene kadar çırpılması, unun elenerek konulduğunda kekin daha iyi kabarması, fırında uygun derecede yeterince durunca o lezzeti ve mis kokuyu kazanması önemliymiş... tıpkı hayatın da bizi şimdiki halimize getirene kadar çırptığı, elediği, yoğurduğu, pişirdiği gibi...

Ellerimizin lezzeti, sofralarımızın bereketi bol olsun...
Sevgiyle pişirelim, sağlıkla yiyelim...

💝

Bir tarifimizin daha sonuna gelirken, Sezen Cumhur Önal'vâri bir kapanış yapmak isterdim, ama söyleyişimin onun gibi olması mümkün değil tabi...  Bu keki ilk yapmaya başladığım gençlik yıllarımdan bir şarkı geldi aklıma... Belki malzemeleri karıştırırken dinlemek hoşunuza gider... O yaz...


💜


let love rule...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder