Bu Blogda Ara

11 Aralık 2020 Cuma

PAZILI BÖREK



Yazının başlığını ve üstteki fotoğrafı gördükten sonra, bırakın şimdi böreği, gelin ben size seramik atölyesinden bahsedeyim desem, "ne alakası var biz börek yemeye geldik" deyip sayfayı kapatır mısınız😏 
Yoksa bir dakikalığına sizi oraya götürmemi ister misiniz... 😊
Son 3 senedir yaz ayları dahil, aralıksız her hafta gittiğim, Koşuyolu'nda "cennetimiz" dediğimiz bir yer Atölye Seramik...
İlhamlarımızı çamurla yoğururken, hayallerimizi ellerimizle şekillendirirken, bir yandan da birbirimizin kalplerine kulak verdiğimiz, paylaşarak sevinçlerimizi çoğaltırken, irili ufaklı kederlerimizi azalttığımız bambaşka bir dünya...


Şimdi pandemi dönemi, YKS hazırlık senesi ile birleşince, evdeki delikanlı online eğitim ile testler arasında uğraşıp dururken, benim de atölye günlerime dönmem biraz zaman alacak.
İnsanın yalnız olması ile yalnızlık hissetmesi arasında ince bir fark var... Kendinle yalnız olmaktan sıkıntı duymamak güzel... Yine de yıllardır alışık olduğun ortamlardan, sohbetlerden uzak kalmak, zaman zaman yalnızlık hissettiriyor.
Efendim işte tam da bu günlerde aklıma geldi, atölyeden arkadaşım Emel'in şahane Pazılı Böreği... Hani bir koku, bir lezzet insanı alır böyle bir götürür, o tadı ilk aldığı yerlere taşır ya... Bu börek de beni, o güle oynaya çalıştığımız, öğlen mola verip tahta masamızda yemeğimizi paylaştığımız zamana götürdü. 
Bu günler geçer... Sınavlar biter... Dünyamız şifa bulur... Ve biz yine bir araya geliriz... O zamana kadar böreğimizi evde yapmaya ve öğretmene, öğrenciye ikram etmeye devam 😄

MALZEMELER:

* 3 yufka

* 1 bağ pazı

* 1 demet taze soğan

* yarım demet maydonoz

* kalınca bir dilim beyaz peynir

* 1 çay kaşığı tuz

* pul biber

* karabiber

* sıvı yağ

* çörek otu

Pazı yapraklarını yıkıyoruz. İki parmak kalınlığında doğruyoruz. Taze soğan ve maydonozları da doğruyoruz, çok ince ince olmasına gerek yok.

Tuz, pul biber ve kara biberi ekleyip hepsini karıştırıyoruz ve bir güzel ovuyoruz. Ben bu işlemi fırın tepsisinde yapıyorum. Geniş alanda hem ovması hem karıştırması rahat oluyor.

Sonra bu yeşil malzemenin içine beyaz peynirleri ufalıyoruz ve üzerine az biraz sıvı yağ gezdiriyoruz.

Malzemeleri ALTI eşit parçaya ayırarak hazır ediyoruz.

Fırınımızı 180 dereceye ayarlayarak ısınmaya bırakıyoruz.

Diğer taraftan bir yufkayı mutfak tezgahına yayıyoruz. Tamamını sıvı yağ ile yağlıyoruz. Şu ufak fırçalar çok işe yarıyor. Yufkayı üstten ve alttan dört parmak kadar ortaya doğru katlıyoruz. Her iki tarafa da hazırladığımız yeşil malzemeden boydan boya koyuyoruz.



Yufkanın en geniş olduğu yerde, yani çap çizgisinde iki uçta boşluk kalıyor. İlk yaptığımda buna dikkat etmeyince uç kısımlar boş kaldı, fotoğrafta göreceksiniz. Sonraki seferlerde o kısmı da çok az içe doğru katladım. 

İki uçtan rulo yapmaya başlıyoruz ve bu iki ruloyu ortada buluşturuyoruz. Böylece tezgahımızda birbirine ortadan bağlı halde bir çift rulomuz oluyor. Bunun üzerine ve iki yandan yavaşça kaldırarak altına yine sıvı yağ sürüyoruz. U şekline getirerek fırın tepsimize alıyoruz. 

Diğer iki yufkamızı da aynı şekilde hazırlıyoruz. Üzerlerine çörekotu serpiyoruz.


Bir bağ pazı, 3 yufkaya tam geliyor... Ne dolu dolu malzeme ile sıkışık, ne de yufkada boşluk kalacak şekilde gevşek... Tam karar...

Eğer fırın tepsiniz büyükse 3 yufka sığıyor. Ama o gün iki yufka börek size yeterli gelecekse, o zaman kalan 1 adet böreği streçe sarıp derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. (Daha sonra pişirmek istediğinizde dondurucudan çıkarıp hiç bekletmeden sıcak fırına...)

Isınmış fırında 30-35 dakikada üzeri kızarmış pazılı böreğimiz hazır oluyor.



Aynı malzemeler, kullanıp farklı şekilde katlayarak, farklı bir börek elde etmemiz de mümkün.
Bunun için yufkayı ve malzemeleri aynı şekilde yerleştirip yine ortada birleştiriyoruz. 

Fakat bu sefer orta çizgiden kesip iki AYRI rulo yapıyoruz ve bunu  ortadan başlayarak spiral halde döndürerek tepsiye yerleştiriyoruz. Yine 3 yufka ama bambaşka bir şekil...

fırından önce

fırından sonra


💜

Ellerimizin lezzeti, sofralarımızın bereketi bol olsun...
Sevgiyle pişirelim, sağlıkla yiyelim...

💜

let love rule...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder